Helgen

I lördags var stora latardagen för min del, gjorde nästan ingenting förrän jag lagade middag till mig ock prinsen.

Så här gjorde vi:

  • En halvliten fläskfile
  • Tre vitlöksklyftor
  • En burk Créme Bonjour Bluecheese
  • En smördeg
  • Salt å peppar
Så hade vi potatis till:

  • Några stora potatisar
  • Smör
  • Salt å peppar
Och så sås:

  • En ordentlig skvätt rödvin
  • Kalvfond på flaska
  • Lite honung
  • Lite farinsocker
  • En liten skvätt soja
  • Svartpeppar
  • Maizena redning
Sätt ugnen på typ 200 grader. Dela potatisen i stora klyftor, smörja formen till potatisarna, lägg i dom, salta och peppra, stoppa in i ugnen.
Bryn fläskfilén hel. medans den är i stekpannan, smörja en lagom stor form på botten, och lägg på smördegen. Lägg fläskfilén på mitten på smördegen, gör små hår och stoppa i vitlök (om man delar en klyfta tre gånger blir det lagom tycker jag), kleta på hela paketet med Créme Bonjour uppepå och vik smördegen över och nyp ihop till ett fint paket. Stoppa in det i ugnen också.

Låt alltihop åka i ugnen ett tag, glöm inte att röra runt i potatisen. Om degen blir för brun på fläskfilén stå ställ ner den på botten i ugnen.

Häll en stor skvätt rödvin, en liten skvätt kalvfond, en matsked (kanske) honung, lite farinsocker, soya och svartpeppar i kastrull. Koka upp och låt stormkoka nån minut. Smaka. Är det gott så red av med maizena, är det för klent häll i lite mer vin eller låt det koka en stund till, och är det för starkt så häll i lite vatten.

Detta räckte både till brakmiddag och frukost dan efter  :) I lördags kväll var vi och kollade på snapphanar hon granninnan. Det är en ganska sorgslig film.  Men vi hade mysigt, det bjöds på glögg och grejer.

Igår åt vi som sagt middag till frukost och sen bar det av till prinsens föräldrar. Vi skulle hjälpa hans pappa skrämma igång den nya DVD/videon. Så då fick vi se Casino Royale på köpet. Den hade inte jag sett. Han är rätt snygg alltså. Mums :)

När vi kom hem efter myseftermiddag där bestämde vi oss för att vi var sugna på paj, och vi hade redan fuskat och köpt mördeg på rulle :)

Paj

  • Ett pajskal på rulle
  • Några hundra gram köttfärs
  • En halv purjolök om den är liten
  • Sju ägg
  • 5 dl mjölk
  • Salt, peppar, chiliflakes
  • Riven ost
Lägg pajskalet i en bra form och stoppa det i ugnen, över 200 grader tills det blir lite hårt
Stek köttfärsen, salta och peppra. Knäck äggen i en skål och häll i mjölken. I vanliga fall ska det vara ungefär en dl vätska per ägg, men jag brukar ta lite mer så det inte blir löst. Vispa ihop, salta, peppra och häll i lite chiliflakes. Skiva purjon tunt och häll i smeten. Riv en lagom hög ost och blanda i den också. Ta ur pajformen ur ugnen, varva köttfärs och purjo/ost/ägg/njölkblandning och rör lite extra när allt är i. Stoppa i ugnen minst 40 minuter, kolla med gaffel då och då hur det står till.

Jag tog en hög (kanske 7-8 cm), rund pyrexform och hade pajen i. Om man gillar tunna pajer kan man inte ha den 40 minuter i ugnen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0